Kutak za roditelje

Kutak za roditelje

Dana 30.01.2018. godine održan je komunikacijski sastanak u skupini djece rane dobi, od godine dana do tri godine.

Tema sastanka je bila: "Igra djeteta u dobi od 2-3 godine"

Istraživanja pokazuju kako sve veća izloženost ekranima (misli se na sve ekrane-tv,tablet,mobiteli,kompjuter itd.)od najranije dobi negativno utječu na razvoj mozga kod djece! Sve više roditelja uočava kod svog djeteta (najčešće u dobi od 2-3 godine) kako dijete ne komunicira. Sve veći je broj djece s teškoćama komunikacije i slabije razvijenog govora, a  uzrok se nađe u povezanosti pretjeranog izlaganja ekranima.

Kao što svaki put kada je dijete ozbiljno bolesno potražite savjet liječnika, a ne čekate da dijete ozdravi, isto tako kada osjetite ili posumnjate da nešto nije u redu s govorom Vašeg djeteta ODMAH potražite savjet logopeda, jer puno je lakše i bezbolnije spriječiti nego ispravljati pogreške.

Od malih nogu učimo uz pomoć vježbanja i ponavljanja, pomoću pokušaja i pogrešaka; a to nam omogućuje da s vremenom usavršimo svoje sposobnosti i usvojimo nove vještine. Svakako svojim potomcima moramo dopustiti da iskuse uspjeh i neuspjeh, jer to u velikom mjeri pridonosi razvoju slike o sebi. Osobno nam po svoj prilici nije lako gledati kako dijete pada nakon što je napravilo svoje prve korake, ali moramo biti svjesni da su mališani žilaviji nego što mi to možemo i naslutiti. Naoružajmo se strpljivošću i pustimo ih da pokušavaju, neka samostalno nauče vezati cipele i navlačiti dijelove odjeće. Uostalom, mnoga djeca tako gorljivo nastoje samostalno završiti ono što su započela da i odbijaju roditeljske ponude za pomoć. Ono što im treba jest podrška, osjećaj da su roditelji na njihovoj strani, a upravo biste im to vi trebali osigurati. Ne biste se trebali uznemirivati kada dijete odbije vašu pomoć jer to znači da napreduje u samostalnosti. Također, odajte dužno priznanje njegovim pokušajima, i nemojte se pretvoriti u perfekcionista koji od djeteta uvijek očekuje savršeno obavljen posao.

Pravilna prehrana jedan je od najvažnijih čimbenika za osiguravanje zdravlja djeteta. Sklonost prema pojedinoj hrani dijete stječe kroz iskustvo. Iskušavajući razlićitu hranu dijete postupno prihvaća sve više raznih okusa i vrsta hrane. U obzir treba uzeti da su neka djeca sklonija od druge isprobavati novu hranu i manje poznate okuse, te im za njiihovo prihvaćanje treba manje vremena. Sva su djeca, međutim, u određenoj mjeri izbirljiva.

DV "Zvjezdice"

Vrtić "Zvjezdice" osnovala je Općina Zemunik Donji 2008. godine.

Od osnivanja Općina aktivno prati rad Dječjeg vrtića „Zvjezdice“ i izdvaja značajna financijska sredstva kako bi se osigurao što kvalitetniji i sigurniji boravak u vrtiću , za dobrobit djece i njihovih roditelja.