Dijete stvara sliku o sebi

Od malih nogu učimo uz pomoć vježbanja i ponavljanja, pomoću pokušaja i pogrešaka; a to nam omogućuje da s vremenom usavršimo svoje sposobnosti i usvojimo nove vještine.

Svakako svojim potomcima moramo dopustiti da iskuse uspjeh i neuspjeh, jer to u velikom mjeri pridonosi razvoju slike o sebi. Osobno nam po svoj prilici nije lako gledati kako dijete pada nakon što je napravilo svoje prve korake, ali moramo biti svjesni da su mališani žilaviji nego što mi to možemo i naslutiti. Naoružajmo se strpljivošću i pustimo ih da pokušavaju, neka samostalno nauče vezati cipele i navlačiti dijelove odjeće. Uostalom, mnoga djeca tako gorljivo nastoje samostalno završiti ono što su započela da i odbijaju roditeljske ponude za pomoć. Ono što im treba jest podrška, osjećaj da su roditelji na njihovoj strani, a upravo biste im to vi trebali osigurati. Ne biste se trebali uznemirivati kada dijete odbije vašu pomoć jer to znači da napreduje u samostalnosti. Također, odajte dužno priznanje njegovim pokušajima, i nemojte se pretvoriti u perfekcionista koji od djeteta uvijek očekuje savršeno obavljen posao.

Savjeti za roditelje:

  • Nije dobro previše pomagati djetetu ili da zbog žurbe odrasla osoba sama obavi ono što dijete može vježbati(*također: ljutnja zbog sporosti ili grdnja zbog nespretnosti dovode do gašenja interesa za vježbu i bezvoljnosti  )
  • Sve vještine i radne navike dijete UČI! Sva djeca uče vlastitim ritmom i brzinom! Ne treba tjerati dijete da uči nešto protiv svoje volje
  • Djeca uče aktivno sudjelujući - tako da su djelatno uključena, pokušavajući nešto učiniti sama!
  • Svakodnevne aktivnosti treba vježbati SVAKODNEVNO! Te vježbe razvijaju motoričke sposobnosti i koordinaciju(pri vježbanju svakodnevnih vještina nije preporučljivo djecu nagrađivati darovima,niti kažnjavati!)

Kao roditelj potrebno je da svoje dijete uvijek ohrabrujete i potičete. Uvijek pohvalite i mali pomak. Dajte mu vremena i prilike za vježbanje samostalnosti. Ukazujte mu na ono pozitivno,ne ističite samo one negativne pokušaje. Izrazite zadovoljstvo i verbalno i neverbalno.Razvijajte naviku da se svaka aktivnost dovrši i prekontrolira (npr. pogledati se u ogledalo nakon odijevanja).Budite dosljedni!

Pripremila pedagoginja: Maja Blaslov Nadinić

© D.V. Zvjezdice | izrada M2